Taşköprü’de Ulu Önder’in Gelişinin 99. Yıl Coşkusu

 

Taşköprü’de Ulu Önder’in Gelişinin 99. Yıl Coşkusu

 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Taşköprü ilçemize gelişinin 99. yıl dönümü coşkuyla kutlandı.

İlk olarak Taşköprü Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunumu ile başlayan etkinlikler, köprübaşı mevkiinde Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün, ilçe protokolü tarafından 11 pare top atışı işle karşılandı.

Kortej eşliğinde ki yürüyüşün ardından ise Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenler saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı.

Programda konuşan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, “1925 yılı Ağustos ayında gerçekleştirdiği 9 günlük gezi ile ilimize verdiği önemi gösteren Büyük Önder, 29 Ağustos 1925 tarihinde de Taşköprü ilçemize gelerek buraya verdiği önemi göstermiştir.

İlimizden ve ilçemizden oldukça memnun ayrılan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1927 yılında ilçemizin dörtte üçlük kısmının yandığı büyük yangın sonucu da üzüntüsünü dile getirmiş ve Ankara’nın imarı için Türkiye’ye gelen Johnson Mabshal gibi ünlü mimarları ilçemize göndererek Taşköprü’ye olan hayranlığını bir kez daha göstermiştir.

Tarihi geçmişi ve doğal güzellikleriyle gurur kaynağımız olan kadim ilçemizin bu müstesna gününde, değerli komutan ve devlet adamı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum” dedi.

Taşköprü Kaymakamı Abdullah Demirdağ ise “Kurtuluş savaşı yıllarında herhangi bir işgale uğramamasına rağmen Anadolu’dan en büyük desteği veren illerin başlında Kastamonu’muz gelmektedir. Gerek fiilen savaşa katılan erleriyle gerekse bugün İstiklal yolu olarak bilinen yol güzergahında yaşlı, çocuk, kadın hep birlikte silah ve mühimmat taşıyarak şanlı kurtuluş savaşına destek vermiştir.

Bu büyük savaşta bu kurtuluş mücadelesinde verdiği destekten ötürü Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yurt gezilerinin en uzun olanını Kastamonu’ya yapmış, 1925 yılı 23-30 Ağustos tarihlerinde ilimizi ziyaret etmiştir. Bu ziyaret kapsamında yine 29 Ağustos 1925’te kadim ilçemiz Taşköprü de bulunmuş, Taşköprülü hemşehrilerimizce köprübaşında coşkuyla karşılanmıştır. Hükümet konağı ve askerlik şubeleri ziyareti sonrası ise akşam saatlerinde ilçemizden ayrılmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilimizden ayrılırken “Sizlerden ayrılmak çok elimdir. Mecburiyet olmasa geri döner sizinle kalır ve çok bahtiyar olurdum. Fakat emin olunuz ki size veda için elimi uzattığım zaman, bu sizden uzaklaşmak için değil dizinle temasımı bütün ömrüm boyunca hissetmek içindir” diyerek Kastamonu’ya kahraman hemşehrilerimize verdiği değeri ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Taşköprü Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları grubu gösterisi ve yine Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinin hazırladığı Atatürk’ün sevdiği türkülerden oluşan müzik dinletisi ve akabinde Taşköprü Anadolu Lisesi Resim Öğretmeni Hasan Barış Çiçek’in hazırladığı resim sergisi açılışının ardından program sona erdi.

 

Haber: Hamza Sefa YILMAZ