Tedbir Almak Hayat Kurtarır

Tedbir Almak Hayat Kurtarır

 

Ülkemizde her yıl, özellikle kış ayları başta olmak üzere onlarca vatandaşımız karbonmonoksit zehirlenmelerinden yaşamını yitiriyor. Havaların  soğuması ile birlikte yanmaya başlayan soba, kombi, kat kaloriferleri vb. ısı kaynakları ile birlikte sıcak su temini amaçlı kullanılan şofben kaynaklı karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine ilişkin alınabilecek tedbirler hakkında İtfaiye Müdürümüz Uğur Karaduman, uyarılarda bulundu.

DOĞRU YAKILAN SOBA ISITIR ,YANLIŞ YAKILAN SOBA ÖLDÜRÜR                                                                                                    Soba zehirlenmesi; Odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit ( CO ) gazından kaynaklanır. Bu gaz solunduğunda, akciğerlerden kana karışarak kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engeller. Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişi hayatını kaybeder. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak bilinmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlardır. Genellikle bu semptomların ağırlığı karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür. Soba, Kömür Ve Doğalgaz kullanımı ile alakalı ne gibi önlemler alınmalıdır.

-TSE belgeli olmalı

-Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak yetkili kişilere Soba kurulmadan önce bacalar  temizletilmelidir.

-Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli                                                                                                                          -Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır.                                                                                                                                                                 -Bacalar en yakın binadan en az 6 metre uzakta olmalı.

-Sobanın altına yanıcı  altlık konmamalı bu amaçla mermer kullanılabilir.

-Soba duvardan en az 50 / en çok 150 cm uzağa kurulmalı

-Fazla dirsek ve borudan kaçınmalı .En fazla iki dirsek kullanılmalı

-Soba / dirsek / boru  eklem yerleri duman sızdırmamalı

-Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı, soba alttan yakılmamalıdır.

-Sobanın  alt ve üst delikleri açık olmalı.

-Yanmakta olan sobaya Kesinlikle yeni kömür ilave edilmemeli

-Kömür sobanız sönmemiş ise Yanan kömür üzerine su dökerek söndürmeyiniz

-Kombi ve şofbenlerin baca bağlantılarını mutlaka projesine uygun şekilde ve yetkili kişilere yaptırılmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir.

-Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde dedektör bulundurulmalıdır.                                                                                                -Zehirlenme olaylarına karşı doğalgaz havalandırma menfezlerinin kapatılmaması gerekmektedir. Lodos Süresince Dikkat Edilecek Hususlar;

-Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalı, Yanmakta olan soba, yatmadan evvel mutlak surette söndürülmeli,

-Herhangi olumsuz durumlara karşı 112 Acil Çağrı Merkezi Aranmalıdır.

TAŞKÖPRÜ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ