Taşköprü AB’ye kabul ediliyor!

 

 Bu yıl Aydın Kestanesi ve Milas Zeytinyağı’nın Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret olarak tescil edilmesinin ardından 2021’de Bayramiç Beyazı ve Taşköprü Sarımsağı da AB’ye kabul ediliyor.

21 Aralık 2020’de AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanan ilanlara göre, ‘Bayramiç Beyazı’ adlı nektarin ve ‘Taşköprü Sarımsağı’nın tescil macerası da mutlu sonla bitiyor. İki ürün için çıkarılan ilanlar 3 ay askıda kalacak. 3 ay sonunda bir itiraz gelmezse iki ürün de AB tescili alacak.

Bu tescil, coğrafi işaretli ürünlere global bir marka serüveninin en büyük adımı olurken, Türk ürünlerine dünya pazarlarında güçlü bir konum kazandırıyor. Yurt içinde ise ürünlerin geleceğine dair daha önemli sorumluluklar yükleyen bu unvan, taklit/tağşiş konusunda da elleri kuvvetlendiriyor.

18 ürüne ulaşacak

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yurt içinde ulusal coğrafi işaret başvurularına ilişkin işlemler yürütülürken, aynı zamanda işaret tescili olan ürünlere AB nezdinde uzmanlık desteği de sağlanıyor.

Tek bir dişi hepsine bedel
Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da sarımsakta markası olabilecek Taşköprü Sarımsağı’nda da AB’de coğrafi işaret sürecinin sonuna gelindi. Yaklaşık üç ay sonra coğrafi işaret olarak tescil belgesi alabilecek.

Taşköprü Sarımsağı, Avrupa’da markalı yolculuğuna çıkmak istiyor

Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, bölgede 4 bin çiftçinin sarımsakla geçimini sağladığını belirtirken, yıllık ortalama 20 bin ton sarımsak üretimi olduğunu hatırlattı. Bölgede sulanabilir tarım alanlarının arttığına dikkat çeken Başkan Çatal, sarımsak üretimi için kullanılabilecek yeni alanlar açılmaya başladığını söyledi. Taşköprü Sarımsağının markasıyla pek çok market ve manavda ‘taklit’ edildiğini hatırlatan Çatal, artık bu mücadelede de ellerinin daha fazla güçlendiğini dile getirdi. Başkan Çatal, “Diş yapıları belirgindir. İçindeki pembemsilik görülür. Tam beyaz değil. Özellikle pastırma üretimi Taşköprü olmadan olmaz. Tek dişi, diğer tür sarımsakların vereceğinden on kat fazla aroma, tat verir. Bu nedenle Belediyemizce yapılan başvurunun ardından dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağımızın AB nezdinde de hak ettiği konuma gelecek olmasından memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

(Haber Merkezi)