Sarımsak Pazarı Dualarla Açıldı

Taşköprü Sarımsağı Pazara indi
Taşköprü Sarımsağı’nın 2020 yılı sezonu dualarla başladı

Coğrafi İşaret Belgeli Taşköprü sarımsağının bir yandan hasadı devam ederken bir yandan da çıkarılan sarımsaklar ilçede kurulan sarımsak pazarında satışa sunulmaya başladı.
Taşköprü ilçemizde Salı günleri kurulan Sarımsak Pazarı’nda bu hafta sezonun ilk sarımsakları satışa sunuldu.
Taşköprü Belediyesi’nin düzenlediği programda da üreticilere hayırlı ve bol bereketli bir sezon dilenerek vatandaşlara çorba ikramı yapıldı.
Programda konuşan Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, “Bu markayı yükseltmek için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada ne gerekiyorsa yapacağız. Ticaret serbesttir. Fakat Maraş’tan, Antep’ten getirdiğiniz sarımsağı kendi menşei ile satınız. Taşköprü diye satmayınız. Bizim sarımsağımız Temmuz’un ilk haftası çıkar. Bu sarımsak bizim geleceğimiz, çoluğumuzun çocuğumuzun geleceği. Çocuklarımızın geleceğini karartmayın. 50-100 çiftçimizin yaptığı 4 bin üreticimize mal oluyor. Siz Taşköprülüsünüz sattığınız sarımsakların menşelerini yazın. Taşköprü Belediye Başkanı olarak tüm çiftçilerimizin yanındayım. Bu Beyaz Altın’ı koruyacağız. Bu altını normal bir madene döndürmeyin. Bugünkü pazarın ve sezonun tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Taşköprü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Şallı’da “Taşköprü ilçemizde, Nisan-Mayıs-Haziran aylarında yol kenarında satılan sarımsaklar Taşköprü sarımsağı olarak satılıyor. Bunu yapan 50 kişi. Üretim yapan ise 4 bin kişi. Bir kişi de çıkıp kardeşim sen ne yapıyorsun demiyor. Bu, bizimde bazı tedbirleri almamızı zorunlu kıldı. Ve üreticilerimizin de fikirlerini alarak bunları seneye uygulamaya koyacağız. Gerçek Taşköprü sarımsağı eken üreticilerimize üretim belgesi vereceğiz. Ve pazarlarda bu belge ile satış yapılacak. Üretici satışını yaptığı kişiye bu belgenin fotokopisini verecek. Ziraat Odası’ndan da yol belgesi alınacak. Bu şekilde diğer menşeli sarımsakların Taşköprü adıyla satılmasının önüne geçmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Taşköprü Müftüsü Hasan Yozgat’ın yaptığı duanın ardından Taşköprü sarımsağının 2020 yılı satışı başladı.
Kurulan ilk pazarda dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının irisi 15 ila 17 TL’den alıcı buldu.
Program Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, CHP İlçe Başkanı Özkan Keskin, İYİ Parti İlçe Başkanı Nuri Durgut, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Şallı, İlçe Müftüsü Hasan Yozgat, Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, Taşköprü Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Alev Taşkın, Taşköprü Ziraat Odası Başkanlığı yöneticileri ve çok sayıda üreticinin katılımı ile gerçekleşti.