“Sarımsak Tarımının Sorunları ve Çözüm Önerileri” masaya yatırıldı

“Sarımsak Tarımının Sorunları ve Çözüm Önerileri” masaya yatırıldı

 

“Sarımsak Tarımının Sorunları ve çözüm önerileri” konulu toplantı Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz Başkanlığında gerçekleştirildi.

Taşköprü Belediyesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen toplantıya, Taşköprü Kaymakamı İbrahim Çenet, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, İlçe Tarım Müdürü Murat Şallı, Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, Taşköprü TSO Genel Sekreteri Hakan Özsoy, Taşköprü Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Alev Taşkın, Sarımsak Entegre Tesisi sahipleri Orhan Reis ve Sinan Alp, Kastamonu Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Serdar İzbeli ve ilgili birim amirleri katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Yaşar Karadeniz, “Önceki toplantımızda Taşköprü sarımsağı ile ilgili önemli problemleri bunlarla ilgili neler yapılabileceğiyle ilgili fikirleri konuştuk. Toplantımızın Taşköprü sarımsağının marka değerinin daha da geliştirilmesine katkı sunmasını temenni ediyorum“ ifadelerini kullandı.
Toplantıda Üreticilerin Yerli Tohum Yerine  Yabancı Tohumlara Yönelmeleri ile Yerli Sarımsak Tohumu Üretiminin Giderek Azalıyor olması, Hastalıklardan Ari Tohumluk Üretiminin Yapılamaması, Yabancı Menşeili Sarımsakların Taşköprü Sarımsağı Adı Altında Piyasaya Arzı, Yabancı Sarımsakların Taşköprü Sarımsağı Üzerinde Oluşturduğu Haksız Rekabet Baskısı, Taşköprü Sarımsağının Marka Değerinin Korunması, Bilinçsiz Gübreleme, Hastalık ve Zararlılarla Yetersiz Mücadele, Toprak Analizinin Yapılmaması, Taşköprü’ de Üretilen Sarımsağın Üretim Miktarının Belirlenememesi, Üreticiyi Teşvik Edici Desteklerin Yetersizliği, Alatarla Pazar Yerinin Altyapı ve İdari Açıdan Yönetilebilir Olmaması, Piyasada 12 Ay boyunca Taşköprü Sarımsağının Bulunmaması, Ülkemize Yurt Dışından İthal Edilen Sarımsakların Taşköprü Sarımsağına Haksız Rekabet Ortamı Oluşturması, Reklam ve Tanıtım Faaliyetlerinin Eksikliği, Genel Sarımsak Fiyatlarındaki Yıllık Fiyat İstikrarsızlığı Sonucu Taşköprü Sarımsağının Olumsuz Etkilenmesi konuları ele alındı.

Toplantıda dile getirilen sorunlar istek, talep ve çözüm önerilerinden oluşan konuların, alınan kararların takibinin yapılması ve ayrıntılı olarak çalışılması talimatını veren Vali Karadeniz, Bu plan taslağında son konuştuğumuz, aldığımız notları da ekleyerek nihai şeklini veriyoruz. Bu süreçte de alınan kararların her maddesi için burada belirtilen kurumlar yarından itibaren çalışmalarına başlamalılar. Burada görmüş olduğum kararlılığı uygulamada ısrarcı olursak hangi sorun çıkarsa çıksın, hedefe ulaşmak için Taşköprü sarımsağını taklitlerinden korumak için ve her türlü engelin aşılacağını ve neticeye ulaşılacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantı daha sonra kurum amirleri ve katılımcıların fikir alışverişi ile sona erdi.