Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Işıkgece; “Taşköprü’nün köprüsü; Avrupa’ya dünyaya köprü olsun”

 

 

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Işıkgece;

“Taşköprü’nün köprüsü; Avrupa’ya dünyaya köprü olsun”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde sarımsak tohumu dağıtım törenine katıldı.

Işıkgece yaptığı konuşmada; “Sarımsak dikimi bol ve bereketli olsun. Taşköprü’nün köprüsü Avrupa’ya, dünyaya köprü olsun. Taşköprü’nün sarımsağı, dünyanın lideri olsun inşallah” dedi.  Işıkgece ayrıca; Sarımsak ekimi yapan çiftçileri ziyaret etti. Işıkgece, burada çiftçilerle birlikte sarımsak ekti.

Taşköprü ilçemize bağlı Aşağıçayırcık köyünde Kastamonu Valiliği, Taşköprü Kaymakamlığı, Taşköprü Belediye Başkanlığı ve Tarım ve Orman Müdürlüğünce “Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi (TSTS) ile coğrafi işaretli tıbbı ve aromatik bitkiler grubuna dahil sarımsak yetiştiriciliğinde tohum bankası projesi kapsamında sarımsak dağıtım programı” düzenlendi.

Taşköprü sarımsağının sadece Türkiye’deki coğrafi işaret ile kalmadığını anlatan Işıkgece, “Aynı zamanda Avrupa Birliği ülkeleri için de coğrafi işaret alarak, oradaki raflarda çok değerli yer alacak logoyu da üstüne eklemek için son aşamasına gelmiştir. Belediyemizin bu anlamda çok emekleri var” dedi.

Işıkgece konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bitkisel üretimde 2020 yılında toplamda 9 milyon tonluk bir artış oldu. 124 milyon tonluk bir ürün üretimi gerçekleştirildi. Bu Cumhuriyet tarihinde maksimum gelebildiğimiz nokta ama daha yapacak çok işimiz var. Hep birlikte üreticilerimizle çiftçilerimizle sanayicilerimizle hep birlikte el ele bu toprakların hakkını daha yukarılara çekmek adına hepimizin inancı var. Tarımsal hasılada son 2 yılda yüzde 47 artışla 277,5 milyara geldik, bu da bizim için çok önemli bir gösterge.”

Taşköprü sarımsağında son iki yılı kıyasladıklarında yüzde 30’luk bir tonaj artışının olduğunu belirten Işıkgece, “Bu oldukça büyük bir başarı. Bunu çok daya iyi noktalara getirmek adına toprakla buluşturacağımız bu projelerinde son derece bize katkısı olacak projeler olduğunun farkındayız.” diye konuştu.

Kastamonu Valisi Avni Çakır ise “Türkiye’de ilk 5’te yer alan illerimizden bir tanesi. İnşallah müracaat ettiğimiz diğer ürünlerimizin de kabul görülmesiyle ilk 3’e gireceğimizi ümit ediyoruz. Taşköprü sarımsağı hem Türkiye hem dünyada eşsiz. Bu kapsamda yapılan proje de son derece anlamlı.” dedi.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ise Taşköprü sarımsağının Kastamonu’nun önemli bir değeri olduğunu söyledi.

Taşköprü sarımsağının Türkiye ve dünyada tanındığını anlatan Çelik, sarımsağın Taşköprü çiftçisi için çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu kaydetti.

-Kaymakam Partal; “Projemiz iki ana kısımdan oluşuyor”

Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal’da, Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemini, kısaltılmış adıyla TSTS uygulamasını bu üretim sezonunda uygulamaya koyuyoruz. TSTS projemiz iki ana kısımdan oluşmaktadır.

Birincisi, bir yazılım programı aracılığıyla Taşköprü Sarımsağının tarladan sofraya tüm üretim sürecinin takip edilmesidir. Bu takiple amacımız sarımsağımızın marka değerini koruyarak üreticimizin kaybını önlemek ve nihai tüketicilerin Taşköprü Sarımsağı aldıklarından emin olabilmelerini sağlamaktır. Bundan sonra denetim ekiplerimiz hem rehberlik hem denetimle hasat gününe kadar üretim sürecini takip edecek ve her bir aşamayı da yazılıma yükleyecekler. Üretim sürecinde olumsuzluk bulunmayan üreticilerimize üretim miktarına göre sertifika verilecek. Günümüzde tüketilen ürünün nasıl üretildiğinin önemli olduğu bilinciyle tarladan sofraya sarımsağı kontrol altına alacağız.

Projenin ikinci kısmı ise tohumluk sarımsakta standartın sağlanabilmesidir. Tohum Bankacılığı Projesini hazırlayan Tarım İl Müdürümüze ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze şükranlarımı sunuyorum. roje kapsamında 16 üreticimize 3 dönüm alana yetecek 420’şer kilo tohum veriyoruz. Gelecek yıl bu üreticilerimiz %25 fazlasıyla bu tohumları bize geri verecek. Ayrıca 3 dönümden elde edecekleri sarımsakları da piyasada tohum olarak satmayı taahhüt ettiler. Bu sayede de nitelikli tohum miktarını arttırarak tohumda standartın sağlanmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

-Başkan Çatal, “Çalışmalarımız her daim sürmektedir”

Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal ise “Evliyalar Şehri, Şehitler Diyarı Kastamonu ilimizin en büyük iki ilçesinden biri olan Taşköprü ilçemizi bölgemizde, ülkemizde, hatta dünyada farklı kılan bir özelliği de 4 bin üreticinin “Beyaz Altın” diyerek taçlandırdığı benzerleri arasında en kalitelisinin ilçemizde yetiştiği Taşköprü Sarımsağıdır.

İçinde bulundurduğu selenyum maddesi ile Kükürt ve Fosfor başta olmak üzere diğer bileşenlerin üst düzeyde bulunduğu Taşköprü Sarımsağımızı koruma, üreticimizin hak ettiği emeğinin karşılığını alabilmesi için ise Taşköprü Belediyesi olarak çalışmalarımız her daim sürmektedir.

Belediyemizce coğrafi işaret belgesi de alınan sarımsağımızı Kastamonu Valimiz Sn. Avni Çakır öncülüğünde hayata geçirilen “Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi” Taşköprü sarımsağını marka değerini koruma ve uygulama planı kapsamında tarladan sofraya tüm süreçlerin kontrol altına alınarak üretimdeki güvenilirliğin sağlanması hedeflenmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle 4 bin sarımsak üreticimizin emeğini ve Beyaz Altın Taşköprü sarımsağımızı koruma altına alacak olan “Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi” projemizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir de projenin Türkiye’ye örnek olacağını söyledi.

Projenin önemine değinen Hasdemir, Türkiye’nin bitkisel üretimde de önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından protokol tarafından çiftçilere sarımsak tohum sertifikaları verildi.

Programın sonunda Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, sarımsak ekimi yapan çiftçileri ziyaret etti. Işıkgece, burada çiftçilerle birlikte sarımsak ekti.