Başkan Çatal’dan “Kuruluş Osman” dizisine Yavlak Arslan tepkisi

Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, özel bir TV kanalında yayınlanan ‘Kuruluş Osman’ dizisine tepki gösterdi. Başkan Çatal, dizide anlatılan Çobanoğulları Beyi Muzaffereddin Yavlak Arslan’ın izleyicilere olumsuz şekilde aktarılmasının asla kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Çobanoğulları’nın Selçuklu’nun en önemli beyliklerinden biri olduğunu ve Osmanoğulları’nın da bağlı olduğu uçbeyi olduğunu ifade eden Başkan Çatal yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Selçuklu Hükümdarı I. Alaaddin Keykubat’ın isteği üzerine, 1211 yılında Şeyh Hüsameddin Çoban (Atabey Gazi) emrindeki orduyla, önce Taşköprü’yü ve akabinde de Kastamonu’yu kalıcı olarak Bizanslılardan almış ve ilelebet Türk yurdu olmasını sağlamıştır.

Özel bir televizyon kanalında yayınlanan ‘Kuruluş Osman’ isimli dizide gerek Taşköprü gerek Kastamonu’nun ve civarının Türk yurdu olmasını sağlayan Şeyh Hüsamettin Çoban’ın torunu olan ve yaşadığı dönemde Kastamonu ve bölgesini gerek ilim gerekse bilim alanında öncü olmasının önünü açan Muzafferettin Yavlak Arslan’ı ve Çobanoğulları Beyliğini hak etmediği bir şekilde hainlik yapan, düşmanlarla işbirlikçi ve kumpas kuran bir bey figürü olarak gösterilmesinden son derece rahatsız olduğumuzu belirtmek isterim.

Çobanoğulları Beyliği en parlak dönemini askeri alanda olduğu gibi ilim ve bilim alanında da Muzafferettin Yavlak Arslan döneminde yaşamıştır.

Bahsi geçen ‘Kuruluş Osman’ isimli dizide Yavlak Arslan ve sözde kardeşi Hazal Hatun Kayı obası aleyhine her türlü hile ve entrikaya başvuran, suikastler düzenleyen, Osman Bey ve kardeşlerini öldürmek için her şeyi yapan, sözde eniştesi Dündar Bey’in kızına bile suikast tertip eden, Moğollarla işbirliği yapan ve Osmanlılar ile Moğolların arasını açan kötü karakterler olarak sunulmaktadır.

Yapımcı ve senarist bu hususta kaynak ve dayanaklarını açıklamakla mükelleftir.

Selçuklu’nun en gözde beyliği olan yaşadığımız toprakların Türk Yurdu olmasını sağlayıp İslamiyetle tanıştıran, Kayı boyu olması hasebiyle de Osmanoğulları’na ayrı bir önem verip sahip çıkan, Çobanoğulları Beyliği’ne ve beyliğe en parlak dönemini yaşatan Muzafferettin Yavlak Arslan’a yapılan bu hatsizliği Taşköprülüler ve Kastamonulular olarak kınıyor, muhataplarının ise bu yanlıştan ilk fırsatta dönmesini ümid ediyorum.”

(Haber Merkezi)