Taşköprü Sarımsak Pazarı 2021 Sezonu açıldı

 

Taşköprü ilçemizde Sarımsağı dünyaca ünlü olan ve geçtiğimiz aylarda AB Coğrafi İşaret Belgesi alan Taşköprü Sarımsağı Pazarı’nın 2021 yılı sezon açılışı ve Taşköprü Sarımsak Takip Sistemi Tanıtım programı gerçekleşti.

Cuma Pazarı alanında gerçekleşen ve saygı duruşu ve istiklal marşının ardından başlayan programın açılış konuşmasını ve Taşköprü Sarımsak Takip Sistemi Tanıtımını İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Şallı yaptı.

Daha sonra konuşan Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, “Çiftçimizin beyaz altın adıyla taçlandırdığı Taşköprü Sarımsağı’nın bu aşamaya gelmesinde emeği gelen belediye başkanlarımıza, kaymakamlarımıza ve tüm çiftçilerimizden Allah razı olsun. Sarımsağımızın geleceği adına Sarımsak Takip Sistemini hayata geçirmekten dolayı da ayrıca mutluyuz. Diğer sarımsakların 3 aylık raf ömrü varken bizim sarımsağımızın bir yıllık raf ömrü var. Bizim sarımsağımız diğerleri ile yarışmaya bile çıkmaz. Çiftçilerimiz kendisine güvensin. Taşköprü sarımsağı bundan sonra daha da fazla hak ettiği yerde olacak” şeklinde konuştu.

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ise “Bizim sarımsağımızın kalitesi belli. Diğer sarımsaklar bile pazarda Taşköprü adı altında satılmakta. Bizlerde üreticiler olarak ürünümüzün kıymetini bilip, ürünümüzün tohumunu koruyacağız. Taşköprü için diğer bir kıymetli ürün de kendirdir. Kendir yetişen toprakta ve çevresinde sarımsak ve diğer ürünler daha kaliteli yetişmekte. Sertifikalı ürün yetiştirmek çok önemli. Böylece pazarlama gibi bir derdiniz olmuyor. Böyle garanti bir durum söz konusu” şeklinde konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Emin Çınar’da “Taşköprü Sarımsağımız coğrafi işaret belgeleri ile kalitesini kanıtlamış durumda. Yeni sezon yeni hasat ve pazar açılışımızın emektar çiftçimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Son olarak konuşan Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal,  “Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi (TSTS) projesi ile Taşköprü sarımsağının korunması ve rekabet gücünün arttırılması çalışmaları başarılı şekilde devam etmektedir. Tohum Bankası projesi ile bu yıl 16 kişiye 6720 kg ata tohumu Taşköprü Sarımsağı ücretsiz dağıtılarak gelecek sene %125 daha fazla verim alınarak bu tohumları da başka üreticilerimize dağıtmayı hedefleyerek yola çıktık. TSTS’ye kayıtlı üretici sayısı 2438 olup 21 bin dönüm arazi sistem içerisine alınmıştır” dedi.

Konuşmaların ardından Sarımsak Takip Sistemi’ne üye olan çiftçilere üyelik belgeleri takdim edildi. Ardından ise Sarımsak Pazarı 2021 yılı sezon açılışının kurdelesi kesildi.

Protokol üyelerinin sarımsak pazarı ziyareti ve çiftçilerle sohbetinin ardından program sona erdi.

Programa Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal, Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, MHP Kastamonu İl Başkanı Emin Çınar, Taşköprü MYO Müdürü Doç. Dr. Abdullah Çağrı Biber, ilçe siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı

Haber: Hamza Sefa YILMAZ

 

 

 

default

default

default

default

default

default

default

default