Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi tanıtımı yapıldı

Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi (TSTS) tanıtım toplantısı yapıldı. Taşköprü Kaymakamlığı öncülüğünde “Taşköprü Sarımsağının marka değerini koruma ve uygulama planı” çerçevesinde 2021 yılı üretim sezonunda yapılması hedeflenen üretimin izlenebilirliğinin sağlanması amacıyla, muhtarlara ve kurum amirlerine Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi tanım toplantısı gerçekleşti.

Taşköprü Belediye Kültür Merkezi Salonu’nda düzenlenen toplantıya Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal, Belediye Başkanı Abdullah Çatal, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Şallı, Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, Taşköprü Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Hakan Özsoy, Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, Taşköprü Yerel Eylem Grubu Derneği Müdürü Selçuk Oğuz, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Alev Taşkın ile mahalle ve köy muhtarları katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Abdullah Çatal, “Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi, tarladan sofraya tüm süreçlerin kontrol altına alınarak sarımsağın marka değerinin yükseltilmesi ve korunmasıyla birlikte, Taşköprü Sarımsağı adı altında satılan özellikle Çin sarımsağının satılmasının önüne geçecektir. Dünyaca ünlü “Beyaz Altınımıza”  sahip çıkarak, emekçi çiftçilerimizin her zaman yanındayız. Startını verdiğimiz projenin ise değerli üreticilerimize ve ilçemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal, “Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi Projesi iki kısımdan oluşmakta. Birinci kısım tarladan sofraya tüm süreçlerin kontrol altına alınarak sarımsağın marka değerinin yükseltilmesi ve korunması amaçlanmakta, ikinci kısımda ise tohum bankacılığı uygulaması ile tohum standardının sağlanmasıdır. Üretmek kadar nasıl ürettiğimiz de önemli, Taşköprü Sarımsağının üst düzey marka değeri var ve bizlerin bu değeri koruması gerekli. Nihai tüketicimiz Taşköprü Sarımsağının tüm üretim aşamalarını bilerek tükettiği sarımsaktan emin olacaktır. Proje ile temel hedefimiz tüketiciye Taşköprü Sarımsağının marka değerinin korunması ve üreticimize hak ettiği kazancın sağlanmasıdır. Projenin asıl sahibi Taşköprülü üreticidir ve onların bu işi benimsemeyip sahiplenmesi başarımızı arttıracaktır” dedi.

 

 

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Şallı ise Taşköprü Sarımsağının marka değerini koruma ve uygulama planı çerçevesinde yaklaşık 2 yıldır çalışma yürüttüklerini ve Taşköprü sarımsağının öneminden bahsederek, çalışmalarda nihai hale gelindiğini ifade etti.

Şallı ayrıca Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi (TSTS)’nin tanıtımı ve uygulamanın aşamaları ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Gerçekleşen sunumda sistemin, amaçları, hedefleri, paydaş kazanımları, kayıt için başvuru esnasında gerekli bilgi ve belgeler ile sistemin işleyişi anlatıldı. Bu kapsamda Belediye Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Taşköprü Sarımsağı Takip Sistemi (TSTS) Birimine müracaatların 25 Ocak 2021 Pazartesi gününden itibaren başlayacak.

Takip Sistem Süreci

  • Üretici başvuru dilekçesi ekinde Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, Numune (Tohumluk olarak kullanılan sarımsaklardan yaklaşık 1,5 kg kadar 1 elbağı sarımsak) sistem sorumlusuna müracaat edecek ve Başvuru esnasında TSTS’ den çıkartılacak Taahhütnameyi imzalayarak sisteme kaydı yapılacak.
  • Çiftçinin ve yaptığı başvuru için sistem tarafından otomatik bir kod üretilir.
  • Ekim işleminden hasata kadar denetim ekipleri yerinde denetlemeler yaparak sisteme denetim sonuçları girer. Tarım uygulamaları uygun bulunmayan çiftçiler tescil programından çıkarılabilir, uyarı veya ceza alabilir.
  • Hasat sonrası üreticiye “Coğrafi İşaret Tescilli Taşköprü Sarımsağı Üretici Belgesi” sistem tarafından verilir. Bu belgenin ön yüzünde tonaj bilgileri, üretici bilgileri, üretici kodu (doğrulanabilir bir kod) yer alacak. Arka yüzünde ise satışlarda kullanmak üzere üretici ve tüccar imza alanı, satış tarihi, satış miktarı alanlarının girilmesi gereken bir tablo bulunacak. Üretici ürününü bu belge ile satış yapacak.
  • Verilen belge cep telefonu ile herkes tarafından doğrulanabilecek, sarımsağın tohum resminden, üretici ve tüccara satılmışsa bu bilgilere ulaşılabilecek.
  • Pazarda üretici malını sattığında kantara girecek ve belgesine işleyecek ve pazarda bulunan sistem yetkilisi bilgileri sisteme girecek.
  • Alım yapan tüccar sisteme kayıt edileceğinden aldığı ürün miktarına bağlı olarak hologram ve kare kodla doğrulama belgesi alacak.
  • Sistem aracılığı ile kayıtlı kişilere SMS veya e-posta İle bilgilendirme yapılabilecek
  • TSTS’ye kayıtlı gerçek ve tüzel kişilere talebi doğrultusunda istediği gramajda, karekod ve ürün miktarını gösteren coğrafi işaret amblemli hologramlı etiket verilecek.
  • Üretici satış döneminde kantar fişi veya beyan ile TSTS görevlisine müracaat ederek kota ve satış bilgilerini güncelleyebilecek.
  • Satış yapılan miktar üretici/tüccar/şirketlerin kotalarından düşülecek